Lakši i bolji život počinje s našim proizvodima. Ali ne završava se sa njima

Promjenivši živote milijuna ljudi diljem svijeta, SCA – Zewaina matična tvrtka – jedna je od prvih globalnih kompanija koja je posvećena konceptu održivosti. Uvjereni da naročito veća poduzeća moraju preuzeti na sebe veću odgovornost koju politika najčešće ne može ili nije spremna nositi na svojim leđima, odlučili smo još davnih devedesetih godina prošlog stoljeća preuzeti vodeću ulogu u naporima za spašavanje budućnosti naše planete i našeg društva.

Od tada, SCA je implementirala preko 900 projekata za zaštitu životne sredine diljem svijeta  i razvila četiri cilja vezana za održivost koji su postali okosnicom naše ukupne poslovne strategije u budućnosti.

Cilj 1
Smanjenje CO2 iz fosilnih goriva za 20%

Prema UN, prosječna temperatura mora i površine zemlje nastavlja rasti. Ta činjenica i njezini strašni potencijalni efekti pridonijeli su emisiji  „stakleničkih“ plinova koja je rezultat čovjekovih aktivnosti.

I upravo zbog toga je smanjenje emisije ugljičnog dioksida na samom vrhu dnevnog reda tvrtke SCA u zadnjih deset godina. Počevši  od nižih ciljeva davne 2001. godine, podigli smo vlastite ambicije i uveli novi cilj vezan za CO2 koji zahtijeva da tvrtka smanji emisiju ovoga plina za 20% do 2020. godine, koristeći 2005. kao referentnu godinu.

Cilj 2
100% kontrola sirovina od svježih vlakana

Budući da je deforestacija diljem svijeta jedan od ključnih faktora klimatske promjene, tvrtka SCA je odlučno preuzela odgovornost u korištenju drveta kao sirovine u svojoj proizvodnji.

Kao najveći privatni vlasnik šuma u Europi, mi brinemo o tome da rast drveća u našim šumama bude veći od količine posječenog drveća, što znači da naše šume apsorbiraju 2,6 bilijuna tona CO2 godišnje, što je više od količine koju emitira ukupna proizvodnja SCA.

Također smo sigurni da nijedna od onih dodatnih sirovina koje moramo  kupovati na tržištu nije došla iz sumnjivih izvora kao što je ilegalno posječena drvena građa ili drvo iz zaštićenih šuma.

Cilj 3
Poboljšana uporaba vode

Čista voda je jedan od najvažnijih resursa na svijetu i nedostatak pristupa čistoj vodi predstavlja jedan od glavnih globalnih ekoloških problema. U skladu sa time, tvrtka SCA je odlučila smanjiti potrošnju vode za 15% i smanjiti organski sadržaj u otpadnoj vodi za 30%.

Do sada smo uspjeli ostvariti jednu trećinu našeg cilja vezano za smanjenje potrošnje čiste vode, i za 10% prevazići naš cilj od minus 30% vezano za organski sadržaj u otpadnoj vodi. Efekt: primjetno poboljšanje kvalitete vode u susjednim okruženjima.

Cilj 4
Univerzalni kodeks ponašanja

U prethodnom desetljeću, kompanija SCA se značajno proširila i razvila u multinacionalnu tvrtku s poslovnicama u preko 100 zemalja i sa oko 50,000 zaposlenika.

Sama veličina tvrtke SCA nameće ključnu potrebu za implementiranjem Kodeksa ponašanja za sve poslovne operacije i za svakog zaposlenika u našim tvrtkama diljem svijeta. A pod implementiranjem doista podrazumijevamo razumijevanje i svakodnevnu primjenu naših pravila i vrijednosti čiji je cilj poboljšanje životne sredine i promoviranje ljudskih prava i osnovnih uvjeta na radnom mjestu.

Ako želite saznati više o programu održivosti tvrtke SCA i o našim različitim ekološkim projektima, posjetite sca.com/sustainability (molimo vas imajte u vidu da je ova internet prezentacija na engleskom jeziku).