Svijet pun dodira

Ljudska bića širom svijeta ne mogu preživjeti bez tjelesnog kontakta. Međutim, važno je napomenuti da postoje važne kulturološke razlike u upotrebi govora tijela i dodira. Prikupili smo nekoliko primjera za vas.

Rukovanje: da ili ne?

U većini dijelova svijeta kratko rukovanje smatra se prihvatljivim načinom za pozdravljanje druge osobe. Međutim, Nizozemci više vole samo prijateljsko kimanje glavom. No nađete li se u Skandinaviji, pazite da rukovanje ne bude brzo i kratko: Skandinavci cijene dugo, snažno rukovanje. S druge strane, u Japanu je uvredljivo razmjenjivati dodire u javnosti i ulaziti drugoj osobi u zoni privatnosti naglim potezom kako biste se rukovali.  A ako putujete po arapskim zemljama, pazite da se nikad ne rukujete s osobom suprotnog spola osim ako ona prva ne ponudi ruku.

Poljubiti ili ne

Južni Europljani znaju biti prilično živahni dok se pozdravljaju. U Francuskoj, Španjolskoj i Italiji uobičajeno je razmijeniti (preporučljivo) poljupce u obraz. Ali nemojte cijelo vrijeme svakoga ljubiti jer postoje određena pravila. U Italiji i Španjolskoj razmjenjuju se dva poljupca, prvo u desni, a zatim u lijevi obraz. Francuzi se ponašaju malo baroknije – njihov “faire des bisou” može se sastojati od do četiri poljupca.

Indija, Kina i Japan neki su drugi svijet, barem što se tiče ljubljenja u javnosti. Ako u tim zemljama poljubite bračnog druga u javnosti, pripremite se za mrke poglede, pa čak i glasno negodovanje. U tim zemljama nije pristojno ljubiti se dok drugi ljudi gledaju. Usput, isto vrijedi i za ispuhivanje nosa. Čak i ako imate najmekanije maramice Zewa uza sebe, puhanje nosa apsolutni je tabu na javnim mjestima i u restoranima.

Gledajte i učite

Ako namjeravate putovati u inozemstvo, najbolje je da posvetite neko vrijeme upoznavanju s kulturom zemlje u koju se spremate. Provjerite kako stoje stvari s govorom tijela kako ne biste nikoga uvrijedili dok ne dobijete priliku pobliže upoznati dotičnu kulturu. Drugim riječima, slijedite naš vodič i mudro upotrebljavajte dodire.

  • SAD: Pozdravljajte se brzim, srdačnim rukovanjem. Imajte na umu da je tapšanje samo prijateljska gesta i ništa više, a za vrijeme ručka ili večere držite ruku kojom se ne služite u krilu, ne na stolu. Kad odete u restoran, uvijek pričekajte da vam pronađu mjesto i nikad nemojte sami izabrati stol. U protivnom vas neće uslužiti. Važno prilikom razgovora: Čak i ako vaš američki domaćin kritizira predsjednika, nemojte i vi. U redu je ako Amerikanci kritiziraju, ali za njih je uvredljivo ako to čine i stranci.
  • Južna Amerika: Nemojte izbjegavati sve one male dodire kojima možete biti izloženi tijekom uobičajenog razgovora jer bi se to smatralo vrlo nepristojnim. Naviknite se na pozdravljanje poljupcem i/ili zagrljajem na drugom susretu, čak i među muškarcima. I pazite da ste pristojno odjeveni – Južnoamerikancima je pristojno odijevanje posebno važno pa nemojte nikad nositi kratke hlače ili japanke u crkvi, restoranu ili centru grada. Malo je drukčije ako ste na plaži: Pokazivanje kože gotovo da je pravilo, ali strogo je zabranjeno biti u toplessu ili gol. To bi bilo previše kože, čak i za liberalne Južnoamerikance.
  • Azija: Svedite pokrete i dodire na minimum i pričekajte da domaćin učini prvi korak. Izbjegavajte ljubljenje, glasno vikanje i smijeh, kao i puhanje nosa u javnosti. Uvijek primite ponuđenu posjetnicu objema rukama i pažljivo je pročitajte, čak i ako zapravo ne znate pročitati nijednu riječ. Ako donosite darove, u Kini i Japanu važno je da nikad ne darujete četiri stvari.  Četiri je nesretan broj u tim zemljama. I napokon, nikad ne dirajte ljude po glavi, pa čak ni djecu. Glava se smatra svetom i nitko je drugi ne smije dirati.
  • Arapske zemlje: Nikad ne pokazujte u nekoga prstom i nemojte prvi pružiti ruku za rukovanje osobi suprotnog spola. Općenito, radite što manje pokreta i nemojte očajnički pokušavati prekinuti tišinu unutar razgovora ispraznim brbljanjem – ovdje su trenuci kad nitko ne govori ključan dio komunikacije. Žene bi trebale izbjegavati oskudnu odjeću u Egiptu, Maroku, Tunisu i ostalim islamskim zemljama i imati pokrivene ruke i noge, pogotovo izvan turističkih središta. Kupanje u toplessu apsolutno je nedopušteno.

Tajna skrivena iza dodira

Zašto dodir ima takav učinak? Istraživači sa Sveučilišta Duke eksperimentirajući otkrili su da čak i najmanji dodiri stimuliraju kemijske spojeve u mozgu koji su presudni za rast. Točnije, riječ je o enzimu zvanom ODC (ornitin decarboxylase) koji je odgovoran za proizvodnju hormona rasta.

Eksperiment je također pokazao da je ODC nestao iz mozga 30 minuta nakon odvajanja od majke, pritom zaustavljajući rast, i da se ponovno pojavio kada su znanstvenici stimulirarli njegovo otpuštanje izvodeći nježne dodire, baš onako kako bi to učinila majka.