Timski rad dodirima

Svijet sporta i poslovni svijet imaju nešto zajedničko: oba pokreće pritisak da budete uspješni. Često je riječ o nemilosrdnom i izazovnom okolišu – a ipak, nježan i prijateljski mali dodir može itekako utjecati na učinkovitost pojedinaca i timova u oba svijeta.

Buđenje uspavane energije

Svi to znamo: današnji svijet može biti pomalo kaotičan i stresan. Svi se moramo nositi sa svakodnevnim izazovima pa je sasvim normalno da nam – s vremena na vrijeme – ponestane energije i osjećao se iscrpljeno i umorno.

A zatim, sasvim iznenada, osjetite dodir na ramenu. Osvrnete se i shvatite da je to ruka vašeg šefa ili kapetana momčadi. Prijateljski dodir, popraćen riječima podrške ili pohvale… i odjednom ponovno osjetite onu staru iskru u sebi. Vaša se energija vraća.

To se događa zato što dodir smanjuje napetost. Čini se da topao dodir pokreće oslobađanje oksitocina, hormona koji pomaže stvoriti osjećaj povjerenja i smanjiti razinu hormona stresa kortizola. Mozak tumači dodir podrške kao poruku „Podijelit ću teret s tobom“ i može se ponovno usredotočiti na primaran cilj, rješavanje problema.

James A. Coan, psiholog na Sveučilištu Virginia, napisao je u članku u New York Timesu: “Mislimo da ljudi grade međusobne odnose upravo iz tog razloga, kako bi proširili rješavanje problema na više mozgova. Povezujemo se kako bismo doslovno podijelili teret mozganja, a to je signal koji dobivamo kad osjetimo podršku dodirom.“

Od malog dodira do čuda

Samo mali dodir može imati veliko značenje. Ruka na ramenu, rukovanje, pa čak i pozdrav dlanovima mogu pretvoriti beznadnu situaciju u ljudsko čudo. Evo primjera s Europskog nogometnog prvenstva: U ključnom trenutku utakmice slavni njemački vratar Oliver Kahn ušao je na teren i otišao do kolege vratara Jensa Lehmanna, kojeg je čekao odlučujući kazneni udarac.  Kahn je rekao nekoliko riječi i zagrlio Lehmanna u znak poštovanja i da ga smiri.  Ubrzo nakon toga Lehmann je obranio jedanaesterac – iako je pucao vrhunski napadač poznat po preciznom udarcu. Nitko zapravo i nije vjerovao da Lehmann može uspjeti, no uspio je. Jednostavan zagrljaj odredio je taj trenutak i ishod utakmice.

Znanstvenici na Sveučilištu Berkeley analizirali su profesionalnu košarku. Došli su do otkrića da su – uz tek nekoliko iznimki – svi veliki timovi skloniji dodirima od onih lošijih. Najtaktilniji timovi također su najčešće bili pri vrhu lige.  A isto vrijedi i za najbolje igrače: Oni koji često razmjenjuju dodire sa suigračima postižu više poena od ostalih.

Jače nego što mislimo

Znanstvenici su smatrali da dodir služi samo tome da pojača izražene emocije. No uskoro se otkrilo da su dodiri potpuno različit komunikacijski sustav nego što su to mislili. Gotovo je dvostruko veća mogućnost da će se na satu dobrovoljno javiti učenici koji osjete dodir podrške od profesora na leđima ili ruci nego oni koji ga ne osjete. Suosjećajan dodir liječnika ostavlja na ljudima dojam da je posjet bio dvostruko duži. A kao što ste već mogli pročitati u jednom od naših članaka, dodir također učvršćuje veze i odnos između partnera.

Dodir znači uspjeh

Svi možemo iskusiti kako nas fizički kontakt duboko dirne. Posebni dodiri u pravom trenutku pružaju nam snagu da damo sve od sebe i mogu izazvati osjećaje s kojima se ni najsmionije riječi ne mogu mjeriti.

Uvjerite se kako je lako dijeliti male dodire u svakodnevnom životu i tako poticati na uspjeh:

  • Ne oklijevajte potapšati suigrače u sportskom timu ili kolege na poslu kad god zabiju gol ili dobro obave zadatak. Pohvala popraćena dodirom ima mnogo jači učinak.
  • Isto vrijedi i za obiteljski život: Svejedno dobiju li vaša djeca dobre ocjene u školi ili vam samo pokažu lijep crtež – pogladite ih po obrazu ili im nježno prođite rukom kroz kosu kako biste pojačali pohvalu i potaknuli buduće uspjehe.
  • Upotrijebite moć malih dodira i za potporu: Svi griješimo i stvari katkad jednostavno pođu po zlu. Takav je život. Ali dodir podrške pomaže vašim bližnjima da dođu k sebi i pokušaju ponovno, brže i poletnije nego prije.