Kako znam da imam peludnu alergiju?

Obična prehlada može se pogrešno protumačiti kao peludna alergija – i obrnuto. Kako možete biti sigurni? Ovdje ćemo objasniti koja je razlika između njih i zašto je važno obratiti se liječniku.

Sekrecija iz nosa je glavna razlika između peludne alergije i obične hunjavice. Nosna sluznica izbacuje prozirnu tekućinu da bi odstranila pelud iz organizma. Rezultat toga je pretjerano curenje nosa. Simptomi se javljaju iznenada, a isto tako i nestaju. Ako patite od ovih simptoma tijekom vegetacijskog razdoblja - između proljeća i jeseni, osobito kada ste vani- vrlo je moguće da patite od peludne alergije.

Suprotno alergiji na pelud, uobičajene i kronične prehlade nisu uzrokovane peludom, već bakterijama i virusima. Suprotno peludnoj alergiji, nazalna sekrecija je jača i sluzavija, često neugodnog mirisa i tamna je. Također uobičajeni i kronični simptomi se javljaju unaprijed, nekoliko dana ranije i postupno jedan za drugim.

Svrbež je još jedan neugodan prateći simptom peludne alergije. Bilo da su u pitanju oči, nos ili uši- izgleda kao da neprestano svrbi cijelo tijelo.

Pitajte vašeg liječnika.

Kako biste otkrili imate li peludnu alergiju ili neku drugu vrstu alergije ili bilo kakav drugi poremećaj, Vaš liječnik mora prvo doznati o Vama što je više informacija moguće.
Kakav je Vaš stil života, kada su se simptomi pojavili prvi put, što im je prethodilo? Koji su Vaši hobiji, kako se hranite, sa kojim se tvarima susrećete na poslu? Da li u Vašoj obitelji netko boluje od neke bolesti? Sva ova pitanja su ključna kako bi se stvorila klinička slika.

Također može pomoći dnevnik Vaših dnevnih aktivnosti i osobito obraćanje pozornosti na to što ste radili prije nego što su krenuli simptomi alergijske reakcije. Bilježnica u kojoj su zapisane sve informacije vrlo je korisna kada treba identificirati potencijalne alergene. Da li postoji reakcija i koji alergeni su je izazvali određuje se na temelju upitnika nakon kojeg slijedi alergijski test.