Kako mogu liječiti peludnu alergiju?

Kad liječnik potvrdi da patite od peludne alergije, predložit će vam najprikladniji tretman liječenja. Predstavljamo vam mogućnosti koje imate:

Jednom kada je potvrđeno da patite od peludne alergije, postoji veliki broj lijekova koji se koriste protiv simptoma alergije. Različite vrste lijekova za oralnu ili vanjsku primjenu kao i terapije na dulje staze mogu ublažiti alergiju. U svakom slučaju razgovarajte sa svojim liječnikom i postignite zajednički dogovor, pogotovo ako to utječe i na Vašu djecu. Kontinuirana suradnja s Vašim liječnikom je jedini način da se izborite sa alergijom kod Vas i vapše djece.

Terapija lijekovima

Lijekovi za oralnu ili vanjsku uporabu mogu se koristiti  za liječenje peludne alergije . Međutim, ovi lijekovi pomažu samo kod simptoma, a ne kod uzroka preosjetljivosti na pelud. 

Antihistamini: se najčešće koriste i to da bi umanjili akutne simptome ili kao prevencija. Kao što i samo ime kaže, oni blokiraju efekte histamina te stoga i alergijsku reakciju. Dapače, nove generacije antihistamina ne izazivaju pospanost.

Kortizon: kortizon ( u kombinaciji s antihistaminom) se često propisuju u slučaju ozbiljnih simptoma. Oni dopunjuju jedan drugoga i mogu  na dulje osloboditi od simptoma one koji pate od alergije.

Kortizon je hormon koji se u tijelu prirodno stvara i kontrolira određene strukturne i metaboličke procese organa i tjelesnih stanica. Umjetno proizveden kortizon je najučinkovitija  supstanca koja se koristi protiv upale i začepljenja.

Kortizon u malim dozama dovodi do odličnih rezultata. Ali ako se koristi nepravilno može uzrokovati neželjene efekte i  više naškoditi organizmu nego koristiti. Molimo Vas, razgovarajte s Vašim liječnikom o dobrim i lošim stranama proizvoda koji sadrže kortizon.

Stabilizatori mastocita: kapi za nos i kapi za oči koji sadrže  stabilizatore mastocita blokiraju oslobađanje histamina iz mastocita. Potrebno ih je koristiti 2-3 tjedna prije peludne sezone . Stabilizatori ne smanjuju akutne simptome.

Kapi za oči: mnoge sadrže antihistamine koji smanjuju svrbež i umiruju crvenilo očiju i iritiranu sluznicu  membrane.

Kapi za nos: postoje dvije vrste kapi za nos: one koje otčepljuju nos i one koje imaju hidrirajuće djelovanje.
 
Hidrirajuće kapi za nos:  pomažu da se sluz iz nosa oslobodi peludi u organizmu. Mogu se slobodno  koristiti svakodnevno.

I kapi za oči i za nos obično sadrže histamine. Međutim, također postoje i kapi za nos koje sadrže kortizon.

Hiposenzibilizacija ili specifična imunoterapija (SIT)

Jedna od mogućih opcija u ratu protiv Vaše alergije je i hiposenzibilizacija, također poznata i kao specifična imunoterapija . Ova terapija pokušava utjecati na imunosustav i preobratiti alergijsku reakciju. Pacijent je konstantno u dodiru sa alergenom da bi se njegov imunosustav s njim srodio. Cilj je iskorjenjavanje ili smanjenje preosjetljivosti zajedno sa ostalim simptomima.

Osobe alergične na pelud se liječe izvan razdoblja u kojemu je pelud  u zraku. Terapija se zvodi na obično cijepljenje. Pacijent redovito dobiva injekcije s ekstraktima alergena. Doza se postupno povećava i smanjuje  tijekom sezone kada je pelud u zraku. Terapija traje nekoliko godina.

Na što bi trebalo obratiti pozornost u svezi sa specifičnom imunoterapijom?

  • SIT bi se trebalo prakticirati u slučaju ozbiljnih simptoma koji negativno utječu na pacijenta.
  • Može  se prakticirati samo ako pacijent ne pati od alergije više od 5 godina
  • Ako je manje od 4 alergena uporabljeno u injekciji
  • Terapija lijekovima ne može usporiti progres bolesti 

Iako ova terapija zahtijeva dulje vremensko razdoblje, bez pogovora je vrijedna toga, s obzirom na kvalitetu života koji omogućava. Alergija na pelud će se tijekom godina umanjivati i sasvim izliječiti u najboljem slučaju.

Nekoliko godina SIT terapija postoji u obliku tableta za neke vrste biljaka. Uzimanje tableta počinje nekoliko mjeseci prije početka sezone i završava se  krajem sezone.

Oni koji se više vole liječiti bez injekcija: postoji podjezična terapija (SLIT)

Ako Vas pomisao na injekciju čini nervoznim, alergeni se mogu uzimati i oralno u obliku tableta ili kapi. Alergen se apsorbira preko pljuvačke. Još jedna prednost u odnosu na SIT je što se tablete mogu koristiti kod kuće. Prema najnovijem medicinskom istraživanju, ovaj oblik terapije je osobito pogodan za djecu i dobro se podnosi u većini slučajeva. Ipak, podjezična terapija (SLIT) je dostupna samo preko liječničkog recepta i samo pod strogim liječničkim nadzorom.

Homeopatski lijekovi

Uzimanje lijekova može se povezati sa sljedećom značajnom manom: ako neke lijekove uzimamo dulje vrijeme, organizam može postati imun na aktivne sastojke. Simptomi više ne napreduju.
Homeopatija je alternativa tradicionalnoj medicini. Neželjena djelovanja mogu se skoro sasvim isključiti kao mogućnost koristeći ovu laganu terapiju sa rezultatima na duge staze.

Homeopatske supstance su napravljene tako da vježbaju naš tjelesni obrambeni mehanizam i da umanje sklonost ka alergijama općenito.

Akupunktura

Akupunktura je još jedan vid alternativnog liječenja. Igle za akupunkturu stimuliraju živčani sustav, rezultirajući povećanim izlučivanjem imunosupstanci. Ovo spriječava nekontrolirano širenje alergena.

Pitajte Vašeg liječnika i zdravstveno osiguranje u vezi sa pokrićem troškova (uspjeh terapija zahtijeva određeni broj posjeta).

Upornom terapijom, peludna alergija i njezini simptomi mogu skoro sasvim nestati.