Što je peludna alergija?

Prvi korak prema liječenju peludne alergije je razumjeti o čemu je riječ. Ovdje možete pronaći sve pojedinosti.

Alergijska hunjavica ili peludna alergija je alergijska reakcija tijela. Preciznije, alergijska hunjavica je preosjetljivost na proteine pčelinje peludi koja se u zrak oslobađa preko trave, ljekovitog bilja, žitarica i drveća. Stručni naziv za peludnu alergiju je pollinosis, sezonski alergijski rinitis ili peludna rinopatija.

Peludne alergije su sezonski poremećaji koje aktivira pelud u zraku, koju su oslobodile biljke u cvjetanju. U dodiru sa sluznicom nosne membrane ili dišnim sustavom, pelud može izazvati alergijsku reakciju koja se manifestira kroz crvenilo, suzne oči, svrbež, kihanje i otežano disanje.

Kada je imunosustav neuravnotežen...

Zdrav imunosustav lako razlikuje štetne, patogene agense i bezopasne čestice. Imunosustav zna da je pelud bezopasna. Međutim, ako je imunosustav neuravnotežen kao što je slučaj s preosjetljivošću, on identificira pelud kao opasnu, patogenu česticu. Jako se trudi obraniti se od peludi i izbaciti ga iz organizma - kao na primjer curenjem nosa ili suznim očima.

Detalji o alergijskoj reakciji.

Kada dođe u kontakt s našim organizmom „preosjetljive imuno stanice“ ga smatraju štetnim agensom. Imuno stanice su upozorene i pokušavaju zaštititi organizam stvarajući antitijela- kao što je imunoglobulin E (IgE). Ova antitijela ostaju u krvotoku bez obzira da li je alergen ( izazivač alergije) i dalje u tijelu ili je već nestao.

Ako se alergen ponovno pojavi u našem organizmu, antitjela su spremna za napad. Ujedinjuju se s određenim obrambenim tjelesnim stanicama (mastocitima) brzinom svjetlosti. Mastociti potom oslobađaju tvari (uglavnom histamine) koji prenose tu informaciju i alarmiraju cijeli organizam. Alergijska reakcija na upalu je izazvana prenositeljem informacije- histaminom.

Reakcija na alergen može se dogoditi i nekoliko sati nakon što ste bili u kontaktu s njim. Alergija na pelud pripada izravnoj preosjetljivosti, također poznatoj kao preosjetljivost Tipa I .