Zašto imam peludnu alergiju?

Peludna alergija obično se pojavljuje u ranoj dobi, dok ste dijete ili tinejdžer. No što uzrokuje ovu bolest? Pogledajte činjenice.

Glavni razlog poremećaja je kombinacija posjedovanja nasljednih predispozicija i štetni utjecaj sredine. Ako su oba roditelja imala ili imaju peludnu alergiju, rizik da će i njihova djeca imati istu alergiju je oko 60% . Ipak, ovo nužno ne znači da će se alergija pojaviti.

Klimatske promjene, kao i pojačano izlaganje štetnim supstancama i prašini može značajno pridonijeti povećanju pojava alergije.

Vrijeme cvjetanja biljaka se promijenilo zbog globalnog zatopljenja - mnoge biljke sada cvjetaju prije vremena i dulje. Kao posljedica toga, one osiguravaju dovoljno „supstanci“ skoro za čitavu godinu, za one koji pate od alergija. Biljke dodatno rastu na novim teritorijima, sve se više šireći po urbanim prostorima, uključivši gorja i primorska područja, koji su nekada bili prostor za opuštanje i rekreaciju ljudima koji pate od alergija.

Također, povećano oslobađanje štetnih tvari izravno utječe na faunu. Povećana količina CO2 u zraku može biti razlog duljeg cvjetanja biljaka, uslijed čega one ispuštaju veće količine peludi u zrak. Prašina dodatno utječe na kvalitetu peludi i kvantitet proteinskih čestica koje su okidač za naše alergije.

Dapače, sumnja se da je naša naglašena briga o higijeni također, čimbenik koji pridonosi našoj preosjetljivosti. Zbog pretjerane čistoće naš imunosustav nije više pravilno uvježban. Više nije tako otporan jer ne dolazi u dodir s dovoljnim brojem patogena. Zbog toga se preporuča da se od djece na zahtijeva pretjerana čistoća. Dozvolite im da otkriju ljepote prirode, jer to neće naškoditi njihovu imunosustavu.

Koji su simptomi peludne alergije?

  • Oči svrbe, peku, suze, otječu i smeta im svjetlost. Često je konjuktiva crvena i upaljena.
  • Nos curi, peče, svrbi i začepljen je zbog natečene nosne sluznice, koja vas stalno tjera kihati.
  • Pluća su nadražena zbog čega se javlja  kašalj  i otežano disanje.
  • Koža svrbi i crvena je i natiče.
  • Grlo je natečeno, grebe, zbog čega je gutanje otežano.
  • Uši također svrbe.
  • Trbuh boli, javljaju se probavne  smetnje, zatvor, proljev  a ponekad i povraćanje.
  • Glava boli, često praćena osjećajem slabosti.
  • Osjetilo mirisa i okusa su smanjeni.


Na temelju iskustva se može zamijetiti da su u ruralnim područjima simptomi naglašeniji ujutro kada je koncetracija peludi na maksimumu. Od podne, topli zrak nosi pelud u više slojeve atmosfere. Suprotno tome u urbanim područjima koncetracija peludi je najveća uvečer. Zrak se hladi tako omogućavajući peludi  da padne iz viših atmosferskih slojeva.