Škola je opet počela!

Saznajte kako uživati u jeseni i kako početi novu školsku godinu bez problema.

Nažalost, mnogi alergičari koji pate od peludne groznice ni u jesen ne mogu slobodno disati. Iako pelud uglavnom stvara probleme u proljeće, pelud raznih biljaka poput pelina, ambrozije i zlatošipke zagorčava živote alergičara. Pelud ambrozije smatra se posebno agresivnim.  Deset zrnaca peludi po metru kubnom dovoljno je da izazove alergijsku reakciju. Kod drugih biljaka, poput stabla breze, peludnu groznicu izaziva tek dvostruka ili trostruka količina peludi. Predstavljene preventivne mjere vašoj će djeci maksimalno olakšati svakodnevni život u školi.

Fizički spremni za školu svaki dan!

O peludnoj groznici naročito treba voditi računa u školi jer simptomi, nedostatak sna ili lijekovi mogu znatno utjecati na rezultate i sposobnost djece. Ako vaše dijete pati od peludne groznice,  najbolje je o tome obavijestiti profesore i druge roditelje tako da znaju koje smjernice slijediti i da razumiju zbog čega je to važno:

  • Pokušajte udaljiti svoju djecu od peludi na bilo koji način, bilo u razredu bilo na otvorenom. Držite prozore u razredu zatvorene cijeli dan i prozračujte prostoriju između 6 i 9 h ujutro u gradu, a između 18 i 24 h na selu.
  • Neka vaše dijete nosi sa sobom alergijsku putovnicu, naročito na školskim izletima i ekskurzijama.  U nju se zapisuju brojevi telefona roditelja i liječnika djeteta, kao i lijekovi koje dijete koristi sezonski, često ili u hitnim slučajevima.
  • Djecu koja pate od peludne groznice treba osloboditi nastave tjelesnog odgoja (na otvorenom) u sezoni cvjetanja. Međutim, ništa ne priječi sportske aktivnosti na otvorenom nakon obilne kiše ili u dane koji nisu vjetroviti.
  • Uklonite pelud i prašinu čestim pranjem deka, jastuka i podova.
  • Ne uzgajajte biljke i ne držite životinje u razredu kako ne biste dodatno otežali život alergičarima koji pate od peludne groznice.
  • Kako biste sveli mogućnost alergijske reakcije na najmanju moguću mjeru, vodite računa o oprašivanju kad planirate školsku ekskurziju.

Recite zbogom peludnoj groznici!

Jesen je savršeno vrijeme za objavu rata protiv peludne groznice, na primjer, uz pomoć hiposenzibilizacije ili  specifične imunoterapije (SIT). Vaš imunološki sustav polako se navikava na pelud koja izaziva alergiju i razvija imunitet na uzročnika alergije. Zahvaljujući učestaloj izloženosti alergenu, alergijska reakcija može se ublažiti ili može potpuno nestati.

Takva se terapija može prilagoditi i djeci (ne mlađoj od 5-6 godina). Liječnici posebno preporučuju specifičnu imunoterapiju  u toj dobi zbog toga što je tada iznimno učinkovita, kao što je poznato.  Imunološki sustav iznimno je prilagodljiv i zbog toga se može promijeniti, a može se i spriječiti nastanak novih alergija, koliko je to moguće.

Pazite!

Spore plijesni s listova koji trunu mogu uzrokovati jesenske alergije! Spore plijesni četvrti su najčešći uzrok alergijskih reakcija, uz pelud, grinje iz kućne prašine i životinjsku dlaku. Ako ujesen imate simptome alergije, testirajte se na alergiju na spore plijesni i ne držite hrpe lišća ili komposta u blizini kuće.