Kontaktne leće: sve što trebate znati.

Kontaktne leće poseban su izazov za osobe koje pate od peludne alergije. Trebate li ih nositi? Je li bolje da ih izbjegavate? Pročitajte naš vodič da saznate više.

U biti,  ljudi alergični na pelud mogu nositi leće, bar dok se simptomi ne pogoršavaju. Međutim, ukoliko se pojave svrbež, crvenilo ili otok, trebalo bi prijeći na naočale. Kontaktne leće i pelud iritiraju nekoliko očnih slojeva i mogu se brzo pogoršavati u alergijski konjuktivitis.

Dajemo Vam sljedeće savjete u svezi sa uporabom leća:

  • Meke leće su tanje od tvrdih i ugodnije za ljude koji pate od alergije. Rožnica je  bolje pokrivena lećom i to u određenoj mjeri štiti od peludi. Međutim, oblik mekih leća nije definiran, tako da može doći do slabog propuštanja kisika ako se leća previše zaljepi za oko.
  • Brižljivo njegujte Vaše leće tijekom peludne sezone. Ako je oko iziritirano, suzna tekućina se mijenja, ostavljajući talog na lećama. Rezultat ovoga je slaba vlažnost oka uslijed čega leće neugodno „grebu“ oko. Iziritirane oči su podložnije infekcijama. Zbog toga nabavite specijalno opremu za čišćenje od Vašeg oftamologa kojom ćete dodatno čistiti leće tijekom dana. Ovo može biti, na primjer, solucija za održavanje vlažnosti oka, koji će rastvoriti talog na površini leća blagim lubrikantom.

  • Leće za jednokratnu uporabusu dobra opcija  tijekom peludne sezone - nema taloga jer se leće mijenjaju svakodnevno. Dapače, ne morate trošiti novac na skupo čišćenje leća.
  • Osobitu pozornost treba obratiti na izbor kapi za oči! Pobrinite se za to da koristite samo one kapi za oči koje su kompatibilne s Vašim lećama. Neodgovarajuće  kapi protiv alergija ( kao one koje sadrže prezervative) mogu  posvijetliti leće i uništiti materijal. Prije kupovine, pitajte Vašeg liječnika ili famaceuta koji proizvod je pravi za Vas.
  • Ako su Vaše oči prirodno vrlo nadražene, savjetuje se korištenje leća za jednokratnu uporabu naočale.
  • Sunčane naočale su dodatna zaštita za osjetljive oči kada ste vani.
  • Pošto se  pelud može akumulirati i na sunčanim naočalama, trebalo bi ih redovito čistiti.